top of page
Vyhledat

ANTICOVID DESATERO

Poslední vývoj situace nás staví do nechtěné role, kterou bychom mohli s grácií zvládnout.

Ale jak?

1) Přestaňte se bát! Strach paralyzuje a nevytváří prostor pro klidnou a konstruktivní mysl. Jedny zprávy z TV na den stačí. Nemusíte mít názory všech odborníků od prodavačky z konzumu až k Donaldu Trumpovi. Pokud se bojíte, otevíráte náruč a Covidu jdete naproti. Neříkám, že ho nechytnete, ale poperete se s ním daleko účinněji, než když propadnete trudomyslnosti.

2) Udělejte si vlastní názor na situaci a uvědomte si, že se jedná o stav na omezenou dobu (má začátek a konec) a tomu přizpůsobte své plány. Upínat se, že na Vánoce poletíte k moři je nejen utopie, ale současně si připravujete půdu pro zbytečná zklamání.

3) Začněte pracovat se svými emocemi! Návodů, meditačních technik s tématy vlastního rozvoje je v současnosti nepřeberné množství. Řada motivačních speakerů, vědců, psychologů a vizionářů nabádají k práci se svou myslí, a tím ke změně svého vnitřního nastavení. Mohou být pro vás inspirací. Bortí se mýty o představě, že život je boj, o tom, že silnější vyhrává. Dochází k průlomovým vědeckým objevům, které otevírají dveře široké veřejnosti o kvantové fyzice a epigenetice.

Mám důvod být hysterický? A komu nebo čemu tím pomůžu? Nebuďte jako větvička ve větru, se kterou cloumá všechno a všichni. Duševní rozpoložení hluboce ovlivňuje fyzické zdraví.

4) Choďte ven, cvičte, venčete psy nebo běhejte, tzv. „dvě mouchy jednou ranou“. Pobyt v přírodě je zatím nejbezpečnější, co se Covidu týká. Vyčistíte si hlavu, uvolníte se a současně zocelujete tělo v případě nákazy.

5) Vraťte se k pokoře! Příroda nám ukazuje, čeho je schopná v malé míře svého velkého mikrosvěta. Příroda, která vybízí k návratu po jednoduchém bytí a radosti v přirozeném prostředí.

6) Přestaňte být sobci! Co vám pomůže, že se uvedete do stavu blahobytu a kolem vás potopa? Přestaňte řešit jen sebe. Vezměte v potaz i ostatní. Rodina, sousedé, komunita, ve které žijete jsou vaším bezprostředním ukazatelem, jak si vedete. Zdravé vztahy ovlivňují stabilitu a duševní pohodu. Vezměte si z útulku starého psa, kterého nikdo nechce a zpříjemněte si život navzájem. Udělejte něco, kdy prospějete jiným.

7) Najděte si svůj rituál. Každodenní čas jen pro sebe. Cokoli, co vás uklidní, baví nebo potěší, je žádoucí. Časem se na vaše chvilky pro sebe začnete těšit a rituály se stanou přirozenou součástí dne.

8) Nevěřte konspiracím! Hoaxy se šíří rychleji než virus (převzat titulek z iDNES). Některé jsou zábavné a obdivuji fantazii tvůrců některých scénářů. Je to psychologicky zajímavé, kolik lidí je ochotno přistoupit na jasné viníky a stavět svět do podoby pohádek. Jak se říká: „Jsme stále dětmi!“ A kdyby to byla hypoteticky pravda, co vám to pomůže ve vlastním boji s Covidem? Rozptýlená mysl, výdej energie a černé myšlenky na zlo. Nic z toho nepotřebujete. Věnujte se sobě.

9) Každé ráno naplánujte smysluplně den! A harmonogram dodržujte. Čelit Covid situaci v pyžamu, týden nemytý, se snídaní ve dvě odpoledne s telefonem u ucha a TV zprávami v zádech, je dobrovolná rezignace na vše, co jste si dosud motivačního přečetli.

10) Čím dřív si uvědomíte, že jediný, kdo vám může pomoci, jste vy sami, tím dříve se stanete vítězi v těžké době. Toto prozření vám otevře bránu možností, které vám byly do té doby zapovězeny.

Jak se postavit ke Koronakrizi, která nás momentálně svírá napříč republikou bylo napsáno mnoho. Rady a doporučení mají jedno společné, a tím je ZMĚNA postoje k sobě, ke svému životu a ke své situaci. Uvést se do duševní pohody s omezením stresu. Když zvládnete zkrotit své démony, vše ostatní už půjde ruku v ruce s vaším pohodovým přístupem k čemukoli.

Na závěr dva citáty pana Wericha, které by mohly nahradit absenci pozitivních vyjádření posledních dní: „Přirozeností člověka je hledání radosti.“ A „Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.“

Zdraví na těle i na duchu nám všem!

Vaše Dagmar

171 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page