top of page
Vyhledat

CO VÍC SI PŘÁT?

Já bych věděla. Kromě zaručeného zdraví, permanentního přísunu lásky a další „dovolené v Jugoslávii“, to také může být uznání, pochopení a respekt.


Když se zeptáte nemocného, co si přeje, co to bude? Když se zeptáte toho, komu odešel blízký člověk, co řekne? Zajímají je peníze na účtu, zácpy na silnicích a hořící termíny v práci? Chtějí tak málo. Být zdraví a jít na procházku. Odhrabat sníh a nezadýchat se nebo držet dotyčného za ruku a povídat si s ním. Zjišťují, jaká malicherná lidská dramata jim kradla pozornost na to podstatné.


Co na to jít obráceně? Dřív, než nás potkají tíživé životní apokalypsy? Když něco takové přijde, není těžké sklonit hlavu a ohnout hřbet v pokoře. Začněme už teď, v době naší osobní prosperity, věnovat pozornost malým zázrakům. Ty se jednoho dne sečtou a mohou nám být světlým a posilujícím majákem v těžkých časech.


Vánoce jsou fajn svátky. Pozitivní emoce ve vzduchu v tak masivním měřítku rozpouští kamenná srdce. Neznám člověka, který by na Vánoce neudělal alespoň jedno vstřícné gesto.

Čím to je? V přívalu pozitivní energie, vůči níž nejsme imunní.


Kulturista se sehne a pohladí čivavu. Pirát silnic sundá nohu z plynu. Přátelé se navštíví, a tak nějak vědí, že spolu chtějí být. Rodiče puberťáků si sednou a projdou alba svých dětí, aby si připomněli, že ty nervy za to stojí. Generační rozdíly se na tu chvilku Vánoc setřou a jsme k sobě velkorysejší. Každý se zamyslí nad dárkem pro své blízké a udělá psí kusy, aby pod stromečkem byla radost. Každý si najde svoje téma, na které je citlivý a tam pomůže. Ať to jsou nemocné děti, útulky pro zvířata nebo staří lidé.


Touto optikou se jeví „být pozitivně nakažen“, jako ta nejlepší nákaza, která se o nás poslední dobou pokoušela. Ať máme srdce malé, velké, plesající radostí nebo žalem, zlomené, zdravé nebo nemocné, je to orgán, který nás všechny spojuje zlatými nitkami lidství a dělá z nás unikátní bytosti v říši zvané člověčenství.


Co víc si tedy přát?

Snad si jen v běhu uspěchaného života dopřát malá okénka prozření a pozastavení se nad štěstím, které už teď držíme v ruce.

A pak už jen být dokonalý, úspěšný, bohatý, prostě být partie do života…


Krásné svátky moji milí a srdce na dlani!


Vaše Dagmar


70 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page