top of page
Vyhledat

DĚTI? TO JSOU MILÁČCI

Aktualizováno: 8. 8. 2023

„Mami, musím mít vysokou školu, když chci být policajt?“

„No, miláčku, někteří zločinci jsou opravdu chytří, a pokud je chceš chytnout, musíš být ještě chytřejší než oni.“

„Já budu sniper!“

„Aha, tak to stačí základka.“

„Díky mami!“


Po této zdařilé konverzaci s nejmladším synkem, jsem se podívala za sebe do auta, kde seděli další dva moji chlapci, kteří se právě překulili do telecího věku puberty. Oči nalepené na mastná sklíčka mobilů a vyrazili jsme na dovolenou.


Není jistota, že se dvěma vysokoškolským lidem narodí budoucí vysokoškoláci. Může to klapnout, ale nemusí. Budoucnost vašich dětí je vis maior a mohou vás jen mile překvapit. (Manžel říká, že prý i nemile.) To je vše, co k tomu říct. Mít v rodině za každou cenu medika, který „hází šavle“, jen co vidí krev nebo dostudovaného právníka, který je duší traktorista, není cesta, jak z nich udělat šťastné jedince.


Přiznávám, je to těžké, když se podíváte na své milované potomky, kteří ani zkraje dospělosti nevykazují rysy životaschopnosti. Chcete je nasměrovat, chcete pomoct. Jenže možná se vám ta „ztracenost“ jenom zdá, možná to chce čas, kdo ví. A tak děláte psí kusy, aby ten skrytý potenciál (který my rodiče vidíme) nepřišel vniveč.


Kdyby všechny děti, které prošly balety, hodiny klavíru, fotbaly a hokeji naplnily ambice svých rodičů, měli bychom na světě jen samé hvězdy světových formátů. My zákonní zástupci bychom žili v blahobytu z rent od našich úspěšných dětí. To by bylo spravedlivé a svět by byl v pořádku.


V případě neúspěchu našich potomků bych navrhovala vrácení času a peněz, které jsme do nich vrazili. To by bylo také spravedlivé. Měli bychom k dobru mnoho let života a velmi pěkné kapesné na důchod.


Jsem na začátku nové životní etapy svých dětí. Nemám pro vás tedy žádné rady. Mohu pouze sdílet (s ohledem na důstojnost svých dětí) své pocity a nápady.


Jednu věc vím jistě už teď a dávám ji tu k dobru:


„Šťastnou rodinu zachrání dvě myčky v domácnosti. Z jedné vytahujete čisté nádobí, do druhé odkládáte špinavé nádobí a naopak. Kredenců netřeba. Předejdete věčnému dohadování, kdo vytahuje myčku a máte kuchyň pořád v cajku.“


Děkuji předem za pozitivní ohlasy této vychytávky.


Vaše Dagmar

32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page