top of page
Vyhledat

JÓGA - NÁŠ CHRÁM

Najít si vztah ke cvičení jógy je často velmi osobní cesta. Přichází s věkem, s životními pády a nezdary nebo rychlým životním tempem, který v určité fázi života začíná být neúnosný.

Může být cestou vnitřního nastavení nebo jen držení kroku s módním lifestylem, kterým se jóga v posledních letech stala. Nic od ní neočekáváte, a buď v ní shledáte zalíbení nebo nikoli.

Jóga je protipól stresu. Nedivím se, že se těší takové popularitě v dnešní době. Někde „dobít baterky“ je nutné. Cvičení jógy vás nenutí k vydávání velkých finančních prostředků k její realizaci. A pokud máte základy nemusíte ani pravidelně navštěvovat jógová centra. Karimatka s vaší maličkostí se vejde všude a splní svojí funkci.

Portfolio druhů jógy je převeliké. Jsou lidé, kterým vyhovuje rychlost, jiným relaxace, zaměření na protažení nebo akcentují jógu s duchovním výkladem. Tato nabídka je k dispozici kdekoli a pro každého. Záleží jen na vás, jaký styl vám vyhovuje a co od ní očekáváte.

Moji klienti se často uchylují k józe, která se začíná stávat jejich součástí a bez pozdravu Slunci nezačnou den. Jejich argumenty bývají nalezení vnitřní harmonie, klidu a pocitu vyváženosti. Vnímají chvíle s jógou jako chvíle o sobě a pro sebe, dobíjející životodárnou energii.

Ani filozofii, která provází jógu nevnímám jako omezující. Nevnucuje se, dává prostor pro osobní přijetí té či oné části nebo ničeho. Zatvrzelí ateisté se v klidu mohou v józe realizovat. Tak jak je jóga mírumilovná a osvobozující je i svobodný přístup k ní.

Doporučuji klientům přijmout jógu jako svůj denní rituál, který má svá pravidla. Svíčky, hudba a koncentrace na svůj dech. Kolikrát k jednotlivým jógovým figurám nemusí ani dojít. Ta chvíle klidu v rozjímání sklízí ovoce.

Bezesporu výhodu v józe spatřuji i v přístupnosti všem věkovým kategoriím. Můžete se ohnout k palcům na noze, ale nemusíte. Je to jedno. Cvičíte, aby vás to těšilo. Stačí dotknout se kolene. Příště to třeba bude holeň. Není soudce ani rozhodčího. Není to krásné v dnešní době taková svoboda bez soutěžení?

Nedávno jsem vyrazila na skupinovou jógu. Zapochybovala jsem, když přišlo šest lidí s věkovým průměrem šedesát let. A se shovívavostí mou vlastní jsem si řekla: “Vás roznesu na kopytech!“:-) Špatně odhadnutá situace měla za následek, že v půlce lekce se mi chtělo zemřít a odpočítávala jsem minuty, kdy to peklo skončí. Ostatní plnili dokonale jógové pozice, dýchali jak víno. Bylo to ladné a osvobozující. Žalostný pohled na mě nebyl nijak hodnocen. Skórem byla bloknutá záda, hnuté sebevědomí a návrat k pokoře.

Jóga vás vrací k vám samotným. „Nutí“ vás si se sebou vyjít, trochu si porozumět a neutíkat před sebou. Rozpoznat svá přání, chtíče, důvody svého chování. Je prostředkem k dosažení osobní spokojenosti, po které všichni touží. Neříkám, že je to jediná cesta, ale je to cesta prověřená staletími a dlouholetou tradicí. Neznám skutečně vynervovaného praktikujícího jogína. Vy ano?

Vaše Dagmar

79 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page