top of page
Vyhledat

KDY SE HODÍ KOUČ?

Po nezávazných setkáních s budoucími klienty a současně s rostoucí praxí na workshopech, jsem si uvědomila, že lidé mají někdy mylnou představu, co koučink znamená. A jak jim tato investice může prospět.


Pokusím se v krátkosti tento moderní obor vysvětlit z mého pohledu a jak ho praktikuji a vnímám já.


My lidé jsme tvorové zvídaví, věčně nespokojení, žijeme podle automatických vzorců, které jsme si vytvořili už jako děti. Podle našeho vnitřního nastavení a specifického vidění světa, které je naším unikátem, naším otiskem palce, vnímáme, reagujeme a fungujeme v každé situaci, v každé minutě a hodině našeho bytí. Neznepokojuje nás to až do chvíle, kdy se ocitneme v diskomfortu našich pocitů ve vztahu k okolnímu světu. Zde vzniká moment, kdy se začínáme zaobírat myšlenkami co je správně, proč to tak je, kde se stala chyba, proč něco nevychází.


Ti zvídavější jdou hlouběji. Je to mnou a mým smýšlením a měl bych něco změnit? Tento úhel pohledu je fajn. Předcházely tomu ovšem úvahy, že já se snažím, jsem skvělý, tak proč to ostatní nevidí a nechápou to? Obviňování druhých za to, že já se cítím špatně ve své životní roli je fáze, která je nejjednodušší a chrání naše dobře léty vypracované ego, postupy a vnitřní pravdy.


1) Každý se někdy dostane do patové situace, z níž mu nejde uniknout. Je příliš zainteresovaný, plný emocí a nemá patřičný nadhled. Zde je vhodná role kouče, který umožní dotyčnému podívat se na jeho dilema jiným pohledem a tím zlehčí jeho rozhodování.


2) Každý máme svá tajemství, která nikdo neví. Nebo trousíme jen kousky, které dohromady nepodají podstatu celé věci. Přátelé jsou fajn, kolik toho ale opravdu vědí a v jaké míře, co skutečně prožíváte? Kouč v této chvíli hraje významnou roli, co do sdělení intimních pocitů a tajemství, která nechcete z různých důvodů sdílet se svými blízkými. Je to lehčí říct něco nezaujaté cizí osobě, která je důvěryhodná, objektivní, kdykoli po ruce a vytvoří vám podmínky na přemýšlení, které se člověku v běžném dni nedostávají. Já vás vnímám jako unikátní osobnost, ve které vidím potenciál a můžu vám být nápomocna.


3) Každý zná pocit nudy nebo deficitu, že si v životě něco dluží. Někdo lépe někdo hůře se těmto pocitům umí postavit. Někdo rezignuje a jede na vlně nahodilých událostí, které s ním házejí zleva doprava. Ten nebude cítit pravděpodobně štěstí a pocit, že je pánem situace. Kouč zde hraje roli „arbitra“, kdy klient sám předkládá vnitřní spory, které mu usilují o jeho smysluplný život. Tím, že kouč jde do hloubky myšlení svého klienta a klient nahlas přemýšlí, vyplavují se na povrch možná řešení, která jsou už prvními vlaštovkami na cestě za spokojeným životem.


4) Čím jste starší tím méně chcete podstupovat proces pokus – omyl. Nemáte čas a chuť. Nechcete se dostávat do nejapných situací, a hlavně vás to nebaví. I zde je role kouče vhodná. Ať se připravujete na cokoli nebo jste na křižovatce rozhodnutí, můžu vám být přínosem. Dám vám příležitost zvážit vaše možnosti, upevnit si svoje priority a hodnoty. Zvážení těchto atributů předchází před nastavení strategií – kroků, které se stávají nutnými milníky na cestě k vašim cílům. Dávají formu a kontrolu, jestli člověk pokračuje v symbióze s promyšlenými tahy, které si určil. A hlavně brzdí klienta, aby se nevydal ke svým cílům postaru. „Hrrrr a hurá na věc“. Stačí si totiž uvědomit, že kdyby to bylo tak lehké, asi byste to už měli.


5) Každý se potýká v dnešní uspěchané době s nedostatkem času. Najít rovnováhu mezi prací, rodinou, koníčky a časem na sebe, je další výzva pro kde koho. Dosáhnout vnitřního stavu pohody, navzdory každodennímu stresu s povinností, je cílem naší vzájemné spolupráce.


6) A snad ještě zmínit klienty, kteří žijí s mylnou představou o sobě. Kolikrát se „zasekli“ na cestě životem. Představa zůstává a vy jste už úplně někde jinde a někdo jiný. Tento rozpor vede k pocitu podceňování a malé sebedůvěře, která se projevuje v každé oblasti života. Patrné hlavně v nevyvážených a nerovnocenných vztazích s partnery, rodiči, v práci. Uvědomění si vlastních kvalit, silných stránek bývá osvobozující moment v životě koučovaného.


Pár příkladů, které jsem zmínila a na spoustu zapomněla je ukázka motivů, proč se na kouče obrátit. Nebylo by fér, abych nezmínila, co po klientech chci já. Upřímnost, chuť věci změnit, časovou náročnost a náročnost co do možností zkoušet věci jinak.


Hraji na výkon, nastavíme cíle, strategie a dám vám maximum, abych vám cestu zpříjemnila a současně nedala nic zadarmo. Minulostí se výrazně nezabýváme. Co bylo bylo. Můžete se poučit, to ano. Nás hlavně zajímá budoucnost a řešení. Tam vrážíme energii. Tam je živná půda pro vás. Jsem vám po dobu 3 až 5 měsíců k dispozici jako průvodce a podpora. Z našich sezení budete odcházet s úkoly, které si nastavíte do dalšího sezení. Celý proces je strukturovaný, abychom věděli, kde jsme, co nás čeká a čemu je důležité se věnovat.


Jsme jen lidé. V nejistotě podpořím, při ztrátě motivace vám nedám pokoj, než ji zase najdete. Lenost chápu také, ale dlouho vás v ní nenechám. Budu vaší společnicí v dobrém i ve zlém, v klikatém zdánlivě nepřehledném vnějším i vnitřním světě.


Každý člověk stojí za to, aby věděl, čím je, kam směřuje a co chce!

Váš úspěch, můj úspěch!

Vaše radost, moje radost!


Už jsem vám vnukla potřebu zavolat mi? :-)

Těším se na vás.


Vaše Dagmar

602 625 551

d.moroz@me.com

135 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page