top of page
Vyhledat

Přestaňte být malicherná

Malichernost je taková nízká lidská vlastnost. Ženy, které jsou malicherné, se zpravidla nazývají slepicemi, nesnesitelnými ženskými, které si libují v žabomyších válkách, přes stromy nevidí les… Jsou zkrátka „malé“.


Malichernost úzce souvisí s egem. Je to důsledek činnosti, jak uchránit své ego před nebezpečím, které číhá všude. Vydáváte nesmírnou energii na uchování vašeho křehkého ega, kdy dopředu hlídkujete a snažíte se předejít nástrahám.


Příkladů je nespočet. Obětujete mnoho proto, abyste udělaly dojem na jiné? Cítíte se často v ohrožení? Máte potřebu si pořád upevňovat svoje postavení?


Co se stane, když to necháte plavat? Aspoň z části? Přestanťe vytvářet fluidum, že jste skvělé. Přijměte, že lidé mají různé názory, že s vámi nemusí souhlasit. Přestaňte se stále obhajovat. Je v pořádku, že ten si myslí to a já zase tohle. Vždyť je to jedno, nepřesvědčujte pořád někoho.


Uvědomte si, že důvod kritiky od jiných, může mít různou povahu. Někdo se špatně vyspal, má kocovinu, rozchází se s partnerem, padají mu vlasy, závidí vám nebo jste mu jen tak nesympatické. Důvodů je vskutku spousta a není to váš problém. Jen jeho, on má špatnou náladu, tak ho v ní nechte. Do hlavy mu nevidíte. Nic mu nedlužíte a nechat se od něj nakazit špatnou náladou je příliš vysoká cena. Nehledejte chybu na vašem přijímači, ale ani na jeho, nezačínejte se sebeobhajobou. Věnujte svou ušetřenou energii na smysluplnější věci. Běžte se naložit do vany a poslouchejte Ed Sheerana nebo metal, kupte si dobré smoothie nebo dělejte cokoli, co vám udělá radost.


„Přes vlastní ego nevidíte krásy a požitky, co vám život nabízí.“


Jste třeba výborná kuchařka? Všichni vás tak vnímají a od vás jim chutná? Je tedy důvod soutěžit se svou tchýní o nejlepší svíčkovou? Není. Tak zaprvé, ona ji má opravdu dobrou, lety vypracovanou a za druhé, váš manžel je na ní chuťově odkojen. Když začnete bojovat, vaše startovací čára není totožná s čárou tchýně. Přiznejte si to a nebuďte malicherná. Stačí jiný úhel pohledu. Už ji nikdy nebudete muset vařit, protože na božskou svíčkovou se přeci jezdí k babičce…Doma je klid, jste velkorysá a máte čas se věnovat sama sobě. Nevěřím, že zasvětit život svíčkové, je naplňující.

Jste hádavé? Máte pravdu vždy a k tomu vám napomáhá bůh neb jste zbaštily moudro světa? Když nakonec zjistíte, že jste tu pravdu neměly, tak ji stejně máte?


Tak to vás lituji a všechny kolem vás také. To musí být peklo a nuda současně. Nikoho to nebaví. Připusťte názory ostatních. Když to uděláte, máte šanci zjistit něco nového, zajímavého, pochopit názor někoho jiného. Můžete dokonce vytěžit i chvíle strávené v radosti a smíchu. Pokud budete tvrdošíjná a zaslepená dokonalostí vlastního názoru a obhajoby svého ega, ničíte si příležitosti učit a zlepšovat se.


Určitě ve svém okolí znáte lidi, kteří se vnímají jako neomylní. Po 10 minutách v jejich společnosti, se chce každému normálnímu jedinci utéct, plakat nebo je zabít. Jsou to lidé, kteří rozumějí všemu od Pampers, přes výměnu pneumatik až po globální oteplování. Ač začnete jakoukoli problematiku, oni vědí přesně jak to je. Tito „egomaniaci“, kteří pozřeli šalamounovy exkrementy vás přivádí k šílenství. Na jejich obranu, ani oni to nemají v životě lehké. Stálá snaha sebeprezentace musí být vysilující a odliv spřízněných duší narůstá raketovou rychlostí. Poznáváte se?


Ať se poznáváte nebo ne, vždy je cesta ke zlepšení. Důležité je si připustit, že zbytnělé ego je zlodějem lehkosti a seberozvoje. Současně ochranou ega sklouzáváte k nízkým činům a podlým hrám, protože chcete vyhrát za každou cenu. Zvolněte, nadechněte se a než vyrazíte zase do boje, uvědomte si, že vaše krátkodobá výhra bude znovu těžce vykoupená vaší ztrátou vnitřní svobody a harmonie. Je jen vaší volbou, jak budete reagovat a jaký emoční stav si přisoudíte. V tomto kontextu je pohoda, relax a trocha flegmatismu žádoucí.


Překročte svůj stín a staňte se vnitřně svobodné, tím že své ego nebudete dávat na roveň vesmíru. Staňte se lepšími než vaše sousedka nebo kolegyně v práci, které vám lezou na nervy právě svojí malicherností.


Uvidíte, bude vám hej. A nezapomeňte lehkost bytí dává křídla, naproti tomu, ego vás táhne k zemi.

41 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page