top of page
Vyhledat

Přestaňte se bát

Aktualizováno: 15. 3. 2020

Sofoklés řekl: „Pamatuj, že i ta nejtěžší hodina ve tvém životě, má jen 60 minut.“ Je to citát úsměvný, současně pravdivý.


STRACH. Každý má své strachy, obavy a démony. Jsou to ty dech beroucí impulzy, které vás paralyzují. Přestáváte konstruktivně myslet a stáváte se zvířátky, kterým jde jen o přežití. V této chvíli nemůžete hovořit o plnohodnotném a smysluplném životě. Vzpomeňte si kolik času trávíte se svými strachy. Blokují vám tvořivost, akci, radost a entuziasmus. Vaše mysl je ovládaná úzkostí.


Otázky, které stojí za to si položit zní: „Co konkrétně vás děsí?“ Strach je totiž příliš široký pojem. Každého děsí něco jiného. „Že selžu?“ „Budu lidem pro smích?“ „Že se to zase nepovede?“ „Že nás opustí pan Božský?“ (A je opravdu tak božský?:-)) Když se váš černý scénář vyplní, skutečně se zhroutí svět?


Když půjdete na dřeň vašich obav, mnohdy zjistíte, že jste míchaly hrušky s jablky. Jádro vašich obav je někde jinde. Je nutné to klubko definitivně rozplést, začne se vám lépe dýchat.

Všichni máte svobodu toho, jak kontrolujete svoji vlastní realitu. Záleží jen na vás, jakým informacím přiložíte váhu, kterým podnětům určíte prioritu, jaké scénáře hrůzy si v hlavě vykonstruujete. To všechno vytváří vaši subjektivní pravdu, podle které se řídíte a chováte. Když se bojíte, uzavíráte se dobrovolně do emocionálního „arestu“. Přestáváte mít lehkost bytí a šmrnc, který je nepostradatelný v životě každé ženy.


Přestaňte se bát a začněte trochu riskovat. Doporučuji pro méně odvážné, začít drobnými „riskantními manévry“. Třeba když parkujete, neberte první místo, které na vás kouká. Je to pořád daleko od místa, kam musíte „doklokotat“ v podpatcích, zkuste ještě popojet. To je krása, když ta odvaha se spojila s vítězstvím… Kupujete rtěnku, zariskujte vybrat si červenější. Z mého pohledu, rtěnka, která nemá barvu, by měla být zakázaná k prodeji. Platíte za nic a děláte jen zbytečné pohyby přes ústa. Stejně to nikdo nevidí.


Po těchto drobných překonání obav, si troufnete na vyšší mety. Na poradě už nebudete klopit zrak, v případě, že se vám něco nelíbí. Směle se zapojíte do diskuze, a ne následné špitání po poradě s hrnkem kávy v kuchyňce s někým kdo vás poslouchá jen proto, že si tu kávu zrovna dělá. Váš názor se nemusí líbit všem, ale je fajn, že ho řeknete nahlas. Ostatní kolem vás, s tím do budoucna začnou počítat.


Jakékoli překonání obav je důvodem k oslavě. Čím rychleji se vám bude dařit zbavovat se strachů, tím dříve se vám otevřou dveře k novým příležitostem a radostem. Je to jen důsledek toho, že přestáváte být v chmurných křečích a do svého života si pustíte vánek novoty. Lidé začnou vyhledávat vaši přítomnost, budou k vám vzhlížet.


Vaše sebevědomí poroste a možná si už konečně troufnete na toho fešáka, který si vás doteď nevšiml. Vy jste totiž doteď dělala všechno proto, aby si vás nevšiml. Když nic nezkusíte, nic nemáte. Když zkusíte a náhodou to nevyjde, aspoň máte jedničku s hvězdičkou za odvahu a cennou zkušenost, že příště použijete jiné zbraně. To vše vás posiluje.


Lehkost bytí dává křídla a vlévá sexappeal do žil.

25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page