top of page
Vyhledat

JSOU VÁNOCE KOUZELNÉ?

Aktualizováno: 20. 12. 2019

Ač se tyto svátky zvrhly do marketingového šílenství, kdy je těžké pustit rádio nebo televizi a uchránit své děti před náporem reklam typu: „Máte už nakoupeného Ježíška?“… Proč bychom měli? Když Ježíšek je kouzelný a dárky nosí on? Udržet iluzi kouzelných a magických Vánoc pro naše malé děti, je čím dál těžší.


Jak mají mít děti jasno, v množství Mikulášských besídek, který Mikuláš je ten pravý? Většinou ani nerozumí, proč musí říkat básničky před ksichty různých Mikulášů na školkových besídkách. Následně peláší se svými rodiči na jiné besídky, kde opět vyhrožují čerti. Chudáčci děti musí čelit dalšímu stresu v podobě rekapitulace svých činů během roku. Mikuláš a anděl má být po jednom kuse a čertů také přiměřené množství. Pokud se ještě povede, že celý „ansábl kouzelných postav“ je střízlivý a reagují přiměřeně, tj. např. nedrbat mého syna ve vlasech a říkat mu: „Holčičko, tak ty prý hezky hraješ fotbal“… Můžete si oddechnout a říci, tak zase za rok.


Honba za šílenstvím v podobě nákupu dárků, je sice stresující, zvlášť když jste v minulých letech nastavili vysokou laťku, ale současně pozoruji lidi kolem sebe a mám pocit, že jim dělá dobře nakupovat svým milovaným dárky. Přemýšlí o darech, vymýšlejí, kdy vyrazí na nákupy a když je dárek opravdu skvělý, mají radost, že ho získali a bude pod stromečkem. Všichni mají vizi a cíl. Představují si, jak ten onen budoucí obdarovaný bude šťastný až rozbalí dárek od nich. Kolik radosti to přinese. A co děti, až nadšeně uvidí stromek s dárečky?

To nás sdružuje. Jeden měsíc v roce máme všichni stejné ambice, stejné starosti a stejné radosti. Není to krásné? Tolik energie vydané na jeden den v roce. Lidé jsou k sobě pozornější, povznáší je noblesa přesahu, že konají něco dobrého pro ostatní. Chceme, aby v ten jeden den s velkým "D" se všichni kolem nás cítili milovaní, překvapení a šťastní. Veškerou energii vkládáme do této vize, a tím se my sami cítíme povzneseni a lépe.

Tímto příkladem jsem vám chtěla ukázat, že když je vize a cíl, můžete mít „Vánoce“ kdykoli. Je-li toto rozhodnutí podpořeno i dobrými úmysly, máte z půlky vyhráno ohledně vašich milých pocitů. Pokud se zamyslíte nad touto myšlenkou, můžete svému tátovi koupit uherák nejen na Vánoce, ale i během roku. Jen tak, že si na něj vzpomenete. Drobné pozornosti pro vaše blízké budou s láskou přijímané kdykoli. Nejde o výši hodnoty daru, ale o pozornost. Lístek do kina a následné popovídání u sklenky vína s milou osobou, vás nadopují pocity, ze kterých můžete čerpat.

Teď by se chtělo říct: „milujte se a množte se“.Uff! Takto pozitivní článek o Vánocích jsem neměla v plánu, sama jsem překvapená, ale buďme rádi, že tyto svátky, ač v pozměněné podobě naší hektické doby, jsou takové, jaké jsou. Argumenty typu: "Dřív to bylo lepší. Vánoce byly svátky míru a klidu." Skutečně? Pamatujete si to dobře? Buď jste byli dětmi, takže vaše role tehdy a teď je opravdu rozdílná nebo je tu možnost, že mozek zapomíná to špatné a přetrvávají fajn vzpomínky. Tehdy nebyly možnosti, takže honba za něčím exkluzivním neměla cenu.


Nic nezměníte na tom, že život jede dál a vám v prosinci přibyly další starosti s úklidem, pečením, sháněním dárků, se zácpami na silnicích a dohánění restů v práci před koncem roku.


Přijměte tento čas vánoční jako výzvu, za kterou stojí zabojovat a vytvořit krásnou atmosféru s vašimi blízkými.

Krásné svátky vám všem!


Vaše Dagmar

38 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page