top of page
Vyhledat

KARANTÉNA PROVĚŘUJE CHARAKTERY

Kdo je slušný člověk, najde si své možnosti i v téhle době. Kdo byl šmejdem před karanténou, se zvýrazněnými rysy, jede pecky dál. Nervák se nervově hroutí. Lenoši leniví. Nic, ani karanténa nevytrhne pevně zaběhnuté myšlenkové pochody z našich nastavených vzorců. Co z toho vyplývá? Zamyslet se, kde cítím diskomfort ve svém vnitřním světě, najít motivaci, vytvořit plán a vydat se ke světlým zítřkům. Nikdo, ani žádný jiný vnější stimul vás nemůže přesvědčit a donutit něco změnit, jen vy sami. Jste si pány, jste si sluhy.

Začala doba výměnného obchodu. „Já mám vapku a ty máš pilu na ploty? Skvělý! Sousede, házím přes plot a tady máte ještě kousek našeho mazance!“

Kdo si z mých klientů vytvořil po dobu karantény plán činností, který dodržuje, pomalu začíná sklízet ovoce. Hubne se, zlepšuje zdraví. Mám klienta, který se od začátku karantény rozhodl denně naučit 50 anglických slovíček. Má už docela slušnou slovní zásobu. Ti, co se vrhli na řadu webinářů, rozšiřují své profesní nebo osobnostní dovednosti. Někdo načetl x knih, které na něj roky čekaly v knihovně. Lidé vaří podle kuchařek jídla, o kterých by se jim za normálního provozu, mohlo jenom zdát.

Lidé uklízejí, vyhazují zbytečnosti, které jsou doménou naší doby. Je to fajn restart. Čisto v domě, čisto v duši. Myslím, že tyto Velikonoce nebylo moc rodin bez umytých oken. Ne, že bych si myslela, že umytá okna jsou znakem kvality majitelů domů, ale když je čas, tak vyčístím i ta okna.

Respekt si získali i naše děti. V přímém přenosu vidíme, co všechno musejí zvládnout během školního roku. Online výuka si už sedla a děti školou povinné se sžily s modelem výuky na dálku. Jediné, na co apeluji, aby rodiče během online výuky nechodili v negližé a neměli nejapné dotazy a hlášky do zapnutých web kamer. Neoslovovali své potomky zažitými rodinnými obraty: „Bobečku, lásinko, čmeláčku“ a další si doplňte. Vaše potomky to degraduje. Při večeři se naši kluci dobře se baví, co kdo kde, komu se během výuky spolužákům stalo. Jak se musejí bavit při večeřích jejich učitelé?

Zaznamenala jsem v médiích i první vraždu v kuchyni mezi manžely. Kudla tasená z kuchyňské linky, se zdála jako jediná možnost k ukončení hádky. Ovšem uznejte, je to příliš fatální.

Obávám se, že uvolněním karantény zažijeme BOOM! Asi takový, kdy se otevřely hranice a všichni expandovali do světa. Metaforicky lze použít na nevěry. Ne všichni jsou zvyklí sdílet lože jen se svými zákonnými protějšky v tak dlouhé nepřerušené době. A pokud, tak chtíč velí, aspoň proložit tento rodinný celibát nějakou vzpruhou. Milenky a milenci čekají ve startovacích pozicích, nevěrníci si připravují půdu na fantazijním hřišti, a tím podporují své budoucí chování. Všechny argumenty „pro“, jsou už vymyšleny. A ti, co ještě nezkusili mají k hříchu slušně našlápnuto.

Co to otočit? Zaječí úmysly, můžou mít vaši partneři stejné jako vy. To jsou věci, co? To už není tak přitažlivé. To už není takový „adventure“. Když to máte v hlavě vy, co má váš protějšek? Pokud nevyvinete úsilí, vědomě nezacílíte pozornost na maličkosti ve vztahu, nebude žádný happyend. Začněte od sebe, zkuste to. Váš protějšek to zaregistruje. Od teď přestaňte dělat jednu protivnou věc, o které víte, že partnera rozčiluje nebo trápí. Jednu! I kdyby to bylo pokládání záchodového prkénka. To zrovna mě nebere, já totiž ani už nevím, jak vypadá záchod s prkénkem dole. Čtyři chlapi v chalupě mi změnili pohled na věc. Prostě to studí…

Vnímám i změnu rétoriky na sociálních sítí. Nějak nám zhoustla atmosféra. Víc se atakuje a křehké hranice mezi tím co je společensky přijatelné a co už ne, se začíná posouvat ke koketnosti a bizarnostem. Jeden můj čitatel mě chce vzít na výlet na Měsíc.Tak trochu unést, ale jen na chvilku. Bát se prý nemusím. Jiný zase doporučuje disciplínu v podobě drilu a cvičení. Pak už lidé nebudou myslet na „krávoviny“ (citace). No, co kus to originál, jsem ráda, že mohu zůstat doma v karanténě bez vojenské průpravy a Měsíc mi stačí vidět v bezpečí nudného mravenčího výhledu ze zahrady.

Online koučink jede, tak se nebojte a vyražte se mnou do světa nepoznaných možností! Doufám, že si z toho neodnesete návrh na erotickou jízdu. Snad už víte, že akrobacie všeho druhu, se mi příčí a unavenost životem mě dohnala jen ke štěkání, nikoli ke kousání.

Karanténě zdar!

Vaše Dagmar

187 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page